Informace ZŠ

Den českého strakatého skotu v Radešínské Svratce

Návštěva Národní výstavy-Den českého strakatého skotu v Radešínské Svratce

Dne 8.září 2022 jsme se společně s dětmi ze základní školy zúčastnili Národní výstavy-Den českého strakatého skotu v Radešínské Svratce. Už velkým zážitkem pro některé děti bylo cestování autobusem na místo určení. Po vystoupení z autobusu se před námi otevřela velká výstavní plocha s různými expozicemi.  Děti po příchodu na výstaviště hned zaujala vystavená domácí zvířata (ovečky, kozy a domácí prasata).

Odtud jsme se přesunuly k expozici zemědělské techniky. Na velké ploše byla vystavena nejen moderní zemědělská technika, ale i historické stroje a zařízení. Děti obdivovaly mohutnou pásovou řezačku, kombajny na obilí, senážní a silážní vozy atd. S radostí se posadily do vystavovaného traktoru a na chvíli se vžily do role traktoristy, zkusily si oloupat kukuřici na historickém loupači kukuřice. Děti též zhlédly způsob zpracování dřeva historickou parní pilou. Jedna část spíše připomínala „zatoulanou“ parní lokomotivu než pilu. Byl to opravdu zážitek.

Od vystavené zemědělské techniky jsme se přesunuli k výstavním stánkům, kde se prezentovaly různé firmy zaměřující se na rostlinnou a živočišnou výrobu (výroba krmiv, hnojiv, dojících zařízení, atd). S respektem jsme si též prohlédli vystavované kusy skotu, které byly připraveny na „přehlídkové molo“.

Před příjezdem autobusu se stihly děti ještě posilnit výbornou svačinou, kterou jim připravily jejich maminky. Domů jsme odjížděli plni zážitků a někteří i značně unaveni vystavovatelským ruchem.

 

Zatím žádné komentáře! Můžete vložit první komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *